Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.02.2016 11:18 - От всяко дърво (IT) свирка не става
Автор: hardwareaddicted Категория: Технологии   
Прочетен: 287 Коментари: 0 Гласове:
1



Без спор IT индустрията в България е в подем.
Ниските данъци привличат като магнит чуждите фирми и последните години много фирми от Европа отвориха офиси в София, Пловдив, Варна и други градове.
Проблемът е че няма достатъчно кадри за да се засити гладът за IT специалисти.  България е много малка страна - само 7 милиона. За сравнение това е населението в един голям град в Индия или Китай. Т.е. нямаме материал :) Отделно образованието е разбито напълно и последните двадесет години работи само по инерция.
А на фирмите им трябват хора и затова започнаха да си ги крадят една от друга с оферти за по-високо заплащане. Това доведе до нещо интересно - заплатите в IT индустрията да са много по-високи от всички други сектори. 
Това резонно повиши интереса на младите хора да се насочат към този сектор.
Проблемът е че образованието все още не е адекватнои не може да генерира кадърни кадри. Появилите се частни академии яхнали интереса към IT частично запълват тази ниша но и там не всичко е читаво.
Основният проблем е че НЕ всеки може да стане добър IT специалист. Това е нормално, както не всеки може да рита топка като Стоичков или да играе шах като Топалов.
Така и не всеки може да разбира и пише добър програмен код или да разбира от хардуер и схемотехника.
В тази връзка са ми интересни напъните на държавата да се намеси в обучението на IT кадри. Прочетох скоро че една от идеите е държавата да раздава купони/ваучери за обучение на хора които искат да учат IT. От пръв поглед похвална инициатива. Държавата инвестира в безплатно обучение на хора които искат да учат в IT сектора, но дали това ще сработи? Или просто ще се превърне в поредната схема на източване на пари. Кой ще провежда обученията в ваучери? Кой ще ги акредитира и контролира тези обучители наистина ли имат капацитет да правят това? Или просто едни хора ще вземат едни пари и няма да научат никой на нищо :) 
Защо държавата трябва да прави това след като и сега има маса държавни университети които не могат да си набавят бройката студенти, че ги приемат и без изпити, поради ниският интерес (разбирай ниското ниво на преподаване).
Предстои да видим.


Тагове:   обучение,   образование,   кадри,   IT,


Гласувай:
1



Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: hardwareaddicted
Категория: Технологии
Прочетен: 5413
Постинги: 2
Коментари: 0
Гласове: 5
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031